Brændeovn i udestuen

Brændeovn i udestuen

Vi har fået en ny gadget i familien. En Hwam SmartBrændeovn.
braendeovn

Ja, det er en gadget.
Hwam, som er et firma der laver brændeovne, laver kun brændeovne som selv regulerer luften ind i brændeovnen.
Vi har købt en model (2620c med SmartControl / AutoPilot IHS) som har det nyeste teknologi - der er indbygget elektronik.
Brændeovnen måler hele tiden på tre ting:

  • Hvad er temperaturen i rummet
  • Hvor meget ilt er der i den røg der forlader brændeovnen
  • Hvad er temperaturen på den røg der forlader brændeovnen

Brændeovnen sigter først og fremmest efter ren forbrænding. Altså for at sikre at der kommer færrest mulig skadelige stoffer ud i omgivelserne.
Sekundært sigter den efter at rummet (vores udestue) har den temperatur som vi har bedt om.
Det er meget meget svært at styre en brændeovn optimalt, når man gør det manuelt. Sammen med forskere på DTU nåede Hwam frem til at hvis temperaturen i røggassen ligger på ca 300 grader, så er røggassen meget meget ren. Der er en god artikel om den teknologi som Hwam har lavet på Danmarks Teknologiske Universitets website: Lad autopiloten overtage fyringen i brændeovnen.

Til brændeovnen er der en app, som er installeret på vores smartphones.
Den kan ikke voldsomt meget: Vi kan angive hvilken rumtemperatur vi vil have, og vi kan se på forskellige data (temperaturudvikling, ilt-udvikling), men næste vigtigst er, at denne app også fortæller os når det er tid til at fyre med mere brænde.
Det sidste - hvornår vi skal fyre med mere brænde - får vi også at vide af den temperaturmåler vi har stående på en hylde.

Vi har nu haft brændeovnen en uge, mens der har været minusgrader udenfor, og det har bare virket rigtigt godt. Der er 20-22 grader i udestuen et par timer efter at vi tænder op, og temperaturen holdes godt stabil hele tiden.