Julebrev 2007

Frederikke og Mads

Kære alle

Med billedet af vores dejlige unger fanget på en restaurant i Sverige vil vi gerne ønske jer alle en glædelig jul.

Året 2007 har budt på mange forskellige oplevelser.
Allerede i januar var Jens i USA til en stor konference med Convergens, hvor han også havde tid til at bese Kenny Space Center og se levende alligatorer…Jens er stadig glad for at arbejde i Convergens, men turene til København har været noget af en udfordring her i efteråret (mere om det senere).
I arbejds øjemed var Karen i Pulawy i Polen i juni i forbindelse med EU-projektet EUROPROF, hvor der bl.a. var besøg i en flot gammel bjergby. I kommende år er der besøg på Island og Lithauen. Arbejdsmæssigt har det også igen været et travlt år for Karen pga omstruktureringer på seminariet, men også pga den forestående grammatikbog for lærerstuderende, som skrives i samarbejde med kollega fra Aalborg Seminarium.

I sommer byttede vi hus med en svensk familie fra Öland i 14 dage gennem Intervac. Vi startede i Vimmerby på fastlandet med et par dage i Astrid Lindgrens Verden, som kun Frederikke havde oplevet tidligere. Det var nogle gode oplevelser på trods af regnvejret den første dag. Alle teaterforestillinger blev gennemført alligevel i regntøj der passsede til de forskellige historier. Mest imponerende var forestillingen om Brødrene Løvehjerte, som blev opført flere forskellige steder i parken, hvor vi så bevægede os rundt for at se næste akt. Mads kunne bedst lide Karlson på taget og han gik hen og spurgte Karlson efter en af forestillingerne, om han var født med propellen på ryggen. Normalt er Mads mest optaget af Star Wars universet, så det var dejligt at udvide det lidt.

Vi boede i et kæmpe hus ude på landet, hvor familien ikke var vant til at låse yderdøren, hverken om natten eller når de ikke var hjemme. Der var stor trampolin i haven og frugtbuske, så alle nød det. Öland har mange gamle møller og jernalderbostæder og derudover er der meget fine sandstrande og en stor park, som kombinerer ZOO, tivoli og badeland. Vi fik badet flere dage på trods af vejret. Øen er normalt det varmeste sted i Sverige, så det gik! Vi gik tur i Troldeskoven og mødte en rigtig levende hugorm. Vi var selvfølgelig også i Kalmar på fastlandet og se det store slot. Vi mødtes med den svenske familie på hjemvejen og det var skægt at se at vi havde gættet rigtigt mht til deres syn på forskellige ting. Det er anden gang vi bytter husk og bestemt ikke sidste: en billig måde at holde ferie på og en måde hvor man kommer lidt tættere på det land man besøger.

Inden efterårsferien blev Karen 40 samtidig med at hun stod for et stort internationalt møde i Haderslev, men der var dog også lige lidt tid til at blive fejret. Dagen efter fejrede vi Frederikke på forhånd og dagen efter igen, tog Karen på studietur med et hold studerende til Dublin. Ja, det var godt nok nogle ret hæsblæsende uger. Dublin vil vi helt sikkert gerne hen med familien. Der var hyggelige pubber med god irsk musik, som vi bla. oplevede gennem ”musical pub crawl” og der var flot natur. Der var skolebesøg på en katolsk drengeskole, historical walks og besøg på et seminarium.

Så fulgte efterårsferien med ophold på badehotel i Thüringen, hvor vi har været tidligere. I år måtte Karen køre hele vejen frem og tilbage med Jens liggende ned på bagsædet med benet hævet. Det var et syn for guderene i vores lille bil . Der var nemlig sket det uheldige, at Jens´ archillessene sprang til en børnefødselsdag i september. Og vi som gik rundt og troede at det værste der kunne ske med bentøjet, var at brække det!! Det betød operation og så måtte han ikke lægge vægt på foden i 8 uger og var iført mærkelig skistøvle (som Mads kaldte ”robotstøvlen”) – også om natten!!! og krykker. At gå i brusebad var noget af en udfordring og involverede flere familiemedlememmer. Derefter fulgte en lang genoptræningsperiode med flere kontrolbesøg i Århus og indkøb af træningsinstrumenter, som stadig betyder daglige benøvelser. Ja, så fik Karen da prøvet at være en slags semi-enlig mor i et par måneder, hvor Jens ikke kunne biddrage med så meget, såsom madlavning, rengøring, hente/bringe Mads til børnehaven eller sørge for transport til og fra diverse fritidsaktiviteter – ikke helt så praktisk, når Karen skal være i Haderslev kl. 8 mange morgener, altså køre 6.45. Men vi fandt nu hurtigt ud af hvordan Jens kunne hjælpe til og HURRA for vores mange søde naboer og venner, der hjalp os meget i denne periode, så Mads ikke skulle have lange dage i børnehaven og som også hjalp mens Karen var i Dublin. Jens blev fejret med en god middag da robotstøvlen så endelig kom af.

Frederikke er ret selvkørende i bogstavelig forstand: hun cykler med en ældre veninde i skole om morgenen, så det er dejligt for hende. Ellers går hun stadig til spejder, har gået til drama, synger i skolekor, hvor hun var med til at opføre en flot julekoncert og så er hun lige begyndt at spille badminton. Hun har en dansk penneveninde i Tyskland (en datter af en af Karens studerende i Nordschleswig) – det er godt med funktionel skrivning. Mads spiller fodbold og vil gerne begynde at gå til springgymnastik. Ellers går hans fritid mest med at lege med Mikkel og bygge lego. Til sommer begynder Mads i O.klasse på samme folkeskole, hvor Frerikke går i 3. klasse.

Til slut: endnu en gang glædelig jul og godt nytår. Vi håber vi ses i det nye år!

Kærlig hilsen,
Mads, Frederikke, Jens & Karen