Overblik over el-produktion i solcelleanlæg med SunWatcher for Android og Sunny WebBox

Jeg vil lige kort ridse op hvordan jeg har fået lavet et setup til at holde øje med elproduktionen på mit solcelleanlæg (info: Vi får solceller - projektstart).

Hvad er slutproduktet?

Jeg har på min Android-smartphone en Widget som hver time viser mig hvordan el-produktionen ser ud i dag.
Du kan se den her til højre - lige under mine klokke-widget og vejr-widgets.

Setup

Og hvad er det så som gør at jeg får det hele til at virke så widgeten viser det den skal?

Nedenfor er der en figur der viser setupet.

Jeg har et solcelleanlæg som har to Sunny Boy Invertere. Disse tilbyder sig som Bluetooth enheder. De er sat op til at køre med samme netID (et bestemt tal).

Jeg har også en Sunny WebBox. Den taler med de to invertere fordi den er sat til at lytte på den netID som de to invertere bruger.
Så min Webbox henter altså løbende data fra de to invertere.

Webboxen kan meget andet, men vi holder lige fokus på det der ender med min widget i Android.
På webboxen har jeg sat det op så den hvert 15. minut uploader til min hjemme-server via FTP.
Nedenfor ser du konfigurationsbilledet fra webboxen.

Det den uploader som jeg skal bruge er CSV-formatterede data. Det ligner nedenstående, hvor nogle highlights er 2. kolonne (tidspunkt), 3. kolonne (kumulerede kwh produceret) og 6. kolonne (watt lige nu).

Nu ligger data så dér på min FTP-server.

På min server (Linux) har jeg så sat et job op som hver time kopierer CSV-filerne fra ftp-biblioteket til min webservers rod-bibliotek.
Så hvis vi siger at min webserver hedder / så ligger der altså CSV-filer med stier som f.eks. /2012-06-05.csv. En ny fil hver dag. Og hver time bliver den altså overskrevet med en ny så længe der er ændringer på den.

Og så er mine data altså nu til at hente fra internettet. Du kan jo prøve URLen og se på filen.

Så har jeg fundet en Android app som hedder SunWatcher (Link til Google Play websitet). I den har jeg så konfigureret et system som den skal vise data for, og som en del af konfigurationen har jeg sagt at det er et system af typen SMA WebBox Bluetooth, har skrevet hostnavnet på min webserver og tal for forventet produktion osv ind. Og jeg har bedt den om at opdatere hver time.

Appen kan du se her til højre.

Appen kommer med en Widget som jeg har sat på min Home Screen. Og nu kan jeg så se hvordan det står til hver gang jeg tænder min mobil.

Jeg har iøvrigt hjulpet udvikleren af SunWatcher med at oversætte den til dansk. Og dén proces har gjort at jeg forstår nogle ting omkring den bedre end hvad dokumentationen giver adgang til. Så jeg vil lige sige lidt om de vigtigste ting.

Hvis vi lige ser på skærmbilledet fra appen ovenfor så er der nogle tal rundt omkring.
I linjen "Nu" ser vi 54.7% som er hvor langt mit solcelleanlæg på denne dag er kommet i forhold til at nå dagens produktionsmål som er 24.4 kWh (i linjen "Mål").
Yderst til højre ses værdien af produktionen i kroner. Jeg har konfigureret værdien til at være 2 kr/kWh.

Lad os se på konfigurationen. Jeg går kun ind i de ting der er vigtige.

Ydelse i Wp

Her skriver man hvad max-ydelsen er i watt. Uanset eventuelle begrænsninger i anlæggets invertere. I Danmark vil langt de fleste anlæg maksimalt kunne yde 6000 watt eller mindre fordi vi af hensyn til Nettoordningen har en interesse i at vores anlæg ikke kan levere mere end en peak-ydelse på 6000 watt. Så typisk installerer man solcellepaneler der kan levere mere end 6000 watte, men inverternes samlede kapacitet er maksimalt 6000.
Det tal der skal skrives her er ikke inverternes kapacitet - det er i stedet solcellepanelernes kapacitet. For mig er tallet her 38 paneler x 195 W = 7410 = 7.41 kWp.

Data source og URL

Siger lidt sig selv. I mit eksempel ligger CSV-filer skal ligge i serverens rod-bibliotek.
Hvis du ikke bruger en WebBox men noget andet så kan SunWatcher jo også med andre loggere, og så er det måske nogle andre filtyper.
Det er muligt at angive mapper i urlen. F.eks. /solcelledata hvis det er dér filerne ligger.

Elpris ved køb

Angives i øre. Aner ikke hvorfor.

Forventet ydelse i kWh/kWp

OK, nu blive det lit omfattende.
Du skal finde din forventede årsproduktion i kWh. For mig er det 6700.
Du skal finde din kWp. Men her er det ikke nettoordningens tal du skal bruge, men den faktiske kapacitet af dine solcellepaneler. For mig er tallet her 38 paneler x 195 W = 7410 = 7.41 kWp.
Divider det første tal med det andet (6700/7.41) og værdien skal skrives i dette felt. Jeg rundede af til 904.

Og så skal jeg prøve at forklare hvad dét handler om.

De 904 er en slags standard-benchmark-mål. Mit anlæg bør kunne producere 904 enheder.
Hvis min nabo får et solcelleanlæg så kan han beregne et tilsvarende mål.
Vores to benchmark-mål er sammenlignelige selvom vores anlæg ikke har samme størrelse (forskellige antal solcennepaneler, forskellige producenter, forskellige tage og hældninger osv. osv.).

De beregninger som SunWatcher laver læner sig alle op ad denne værdi. Så når app'en f.eks. i Widgeten viser et tal som her - 2.2 - så er det i forhold til benchmark-målet.
A picture named M9
Så lige nu har mit anlæg produceret 2.2.
Hvis jeg kigger i app'en så kan vi se at målet for i dag er 4.1 (se tidligere skærmdump, linjen "Mål"). Så vi er altså lidt over halvvejs.