Solcelleanlæg har været i drift i 13 dage

Nu har vi haft solcelleanlægget i drift i (næsten) 14 dage. Så jeg tager et kig på hvad status er. Grundlæggende: Det går godt.

Jeg samler nu alt hvad jeg skriver om solcelleanlægget under kategorien Solceller.

Anlægget har på 14 dage produceret ca. 500 kwh. Det er en god bid over hvad der var håbet (ca 900 kwh total i maj måned).
Skærmdumpet til højre er taget fra min Sunny Webbox som har et browser-interface.
Webboxen uploader løbende data til sunnyportal.com, hvor jeg kan se mere detaljerede data på produktionen. En delmængde af mine data har jeg åbnet op for at andre kan se - på siden DK_Skanderborg_Almuevej_30 Plant overview.

Og hvordan så med selve installationen? Da jeg sidst bloggede (Solcelleanlæg er i drift) var der nogle udeståender. Hvor er vi med dem?

Dagen efter jeg havde blogget om idrifttagningen dukkede tagxperten.net op og hentede deres stilladser. Dejligt - så kan vi nemmere komme ud i haven.

Et par dage efter at jeg havde skrevet om vores idrifttagning blev jeg ringet op af Poul Schack Petersen fra Solarpanels.dk, som gerne ville komme forbi og checke at det hele var som det skulle være. Det var selvfølgelig populært.

Han checkede inverterne og kunne se at de var sat rigtigt sammen med solcellepanelerne. Han kunne sige at produktionen matchede godt med hvad der kunne forventes og at de produktionsprognoser jeg havde fået fra dem var konservative, så sandsynligvis vil jeg se større produktion end forventet.

Så snakkede vi om det med at solcellepanelerne lå lidt skævt. Det syntes han helt klart at de gjorde, så det ville han bede tagxperten.net om at lave om på. Han var helt sikker på at det kunne blive bedre.
Et par dage senere dukkede tagxperten igen op og rettede på panelerne - det tog nok 1½ time - og så lå de rigtigt pænt.

De næste par dage skrev jeg lidt emails frem og tilbage med især Lene Jørgensen og Nighat Shaheen fra solarpanels.dk omkring vores elmåler der skal skiftes til den model der kan måle henholdsvist udgående og indgående el og omkring det at anlægget skal registreres hos energinet.dk. Opgaver som var aftalt at solarpanels.dk skulle tage sig af.
De kunne fortælle mig at registreringen hos energinet.dk var udført og at udskiftning af elmåleren havde en leveringstid på 14 dage; det er det lokale el-selskab der skal skifte den ud.
Så længe vores el-måler ikke er skiftet vil vores overproduktion ryge ud på det offentlige net, men vi får ikke noget for det.

Alt i alt er jeg altså godt tilfreds nu. Det kommer til at blive rigtigt godt.

Hvis jeg skal samle lidt erfaringer sammen omkring selve installationen af et solcelleanlæg så er det som følger:

  • Uanset hvilken leverandør du bruger så sørg for at der findes en liste med opgaver der skal udføres og med angivelse af hvem der udfører (ikke at jeg havde problemer med det, men det kunne jeg sagtens forestille mig at man kunne få).
  • Kig installationen efter. Er der noget som er mærkeligt eller som du ikke forstår? Spørg til det.
  • Vær hjemme mens der installeres. Så kan du spørge undervejs.